Jag har kommit fram till en teori som jag kallar brödförskjutning. Det är något som jag har observerat under en längre tid, och nu är jag redo att dela med mig av mina erfarenheter.
Brödförskjutning uppstår när man försöker sluta äta bröd till frukost, för att övergå till nyttigare och/eller billigare alternativ som yoghurt eller gröt. För att äta en smörgåsfrukost med bröd krävs i regel tre komponenter:
- Bröd
- Smörgåsfett
- Pålägg
Själv så brukar jag välja ett gott bröd, men man kan även välja ett äckligt sådant. Som smörgåsfett har jag på senare tid valt Skånegott då jag anser att det är ännu godare än Bregott. Påläggen varierar från ost till skinka, marmelad, honung och prickig korv.
Poängen är den att brödmängden i en påse (eller om man bara köper en limpa) varierar kraftigt och brödet kan räcka i allt från en dag till uppåt en vecka (om man t ex köper en stor påse rostbröd). Ett paket Skånegott räcker å andra sidan betydligt längre än så, kanske ett par veckor, för den största och mest prisvärda förpackningen.
Till sist varierar mängden pålägg oerhört, och det kan vara närmast omöjligt att beräkna hur länge ett paket skinka med okänt antal skinkskivor kommer att räcka. Även med ett mindre paket, då man har ett känt antal skinkskivor kan detta vara svårt att beräkna, om man inte i förväg vet exakt hur många skinkskivor som krävs för att ge smörgåsen en adekvat skinksmak. Detta beror naturligtvis på skivornas tjocklek, smak samt på brödets egenskaper.
Min poäng är att det finns många parametrar att ta hänsyn till, såvida man inte äter samma bröd med samma pålägg dag efter dag, något som för mig vore helt otänkbart. Det är själva poängen med att äta smörgås: att få bygga den precis som man vill, baserat på vad man är sugen på för tillfället.
Därför uppstår ofta situationen när jag ska sluta äta bröd, att en eller flera av smörgåskomponenterna blir över när en annan har tagit slut. Det är oerhört sällan det sammanfaller att både bröd, pålägg och smörgåsfett tar slut samtidigt.
Om det finns ett halvt paket Skånegott kvar känns det som ett onödigt slöseri att inte köpa mer bröd tills detta är slut, och vad ska jag med ett halvt paket prickig korv till? Då är det lika bra att köpa lite mer bröd, bara tills korven är slut. Även om dessa anledningar till att fortsätta äta bröd bara är usla ursäkter för att få fortsätta äta de goda smörgåsarna, så är problemet högst verkligt.
Det har nu uppstått en brödförskjutning - beståndsdelarna i smörgåsen är inte i fas. Mängden av en eller flera delar är förskjutna i förhållande till varandra, och man står inför följande val:
- Köpa en mindre mängd av den smörgåsdel som saknas tills brödförskjutningen = 0 (oekonomiskt)
- Äta upp de överblivna smörgåsdelarna var för sig (inte så gott)
- Slänga bort överblivna smörgåsdelar (oekonomiskt, dumt)
- Fortsätta köpa smörgåsdelar och hoppas att brödförskjutningen = 0 (alltid attraktivt alternativ, men leder oftast till ytterligare brödförskjutning, oekonomiskt, dumt)
Detta är således anledningen till varför det är så lätt att äta smörgåsar till frukost.
Klart slut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar