Mina studier visar att dess kost huvudsakligen består av två saker:
- Mat
- Godis
Nåja, eftersom jag gillar både Angelica samt att laga mat, och att äta tidigare nämnda mat, brukar jag försöka hitta på lite nya grejer i köket. Idag var det dags för en sojafärslimpa! Här följer receptet som jag experimenterade fram:
Sojafärslimpa
- 125 gram torkad sojafärs, Astrid och Aporna (billigt, gott, nyttigt)
- 1 dl vatten
- 4 msk ströbröd
- 1 msk potatismjöl
- 1 gul lök
- 2 ägg
- 75 gram ost (utan löpe, förslagsvis)
- Japansk soja
- Kinesisk soja
- 1-2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 msk grönsaksbuljong i pulverform
- 1 msk natriumglutamat
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- Ganska mycket Engevita jästflingor, typ en halv deciliter
- Några grönpepparkorn, om man gillar det. Det gör jag.
Ugnstemperatur: 225 °C
- Koka upp ca en liter vatten tillsammans med buljongtärningarna och sojafärsen. Rör om då och då, koka i typ en kvart, tills färsen är mjuk.
- Fräs under tiden löken på låg värme i lite smör och lite olja. Hacka den först, såklart.
- Blanda ströbrödet, potatismjölet och vattnet i en stor skål. Låt svälla i ca 10 minuter.
- Blanda ner äggen, sojasåsen, alla kryddor (inklusive buljongpulvret) och löken i ströbrödsgeggan.
- Häll den kokta sojafärsen i en sil och pressa ur vattnet så gott det går.
- Tillsätt färsen till geggan, blanda om ordentligt.
- Smörj en form och forma sojasmeten till en limpa. På formen alltså.
- Gör en fåra i limpan, fyll med ost. Burkchampinjoner hade varit gott också, men jag glömde köpa dessa. En annan gång. Slut fåran!
- Pensla limpan med lite olja, eller spraya den med smör- och rapsolja i sprayform. Mycket behändigt.
- Pensla till sist limpan med kinesisk soja så att den blir svart och fin.
- Skjutsa in limpan i mitten av ugnen och grädda den i ca 10 minuter tills den börjar lukta trevligt och gott. Sänk då ugnstemperaturen till 175 °C och ställ eventuellt limpan i botten av ugnen så att den inte blir bränd.
- Bli lite irriterad på att katten skriker utan giltigt skäl.
- Vänta tills limpan är färdig (30 minuter kanske?). Använd syn- och luktorgan för att bedöma.
Gräddsås
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- 1 msk svart vinbärsgelé
- Kinesisk soja
- Grönsaksbuljong
- Redning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar