torsdag 23 februari 2017

Sojafärslimpa

Några av er kanske har undrat vad man ska laga för mat när man lever tillsammans med universums läckraste vegeterian? Hur fungerar det, och vad äter en sån, egentligen?

Mina studier visar att dess kost huvudsakligen består av två saker:


  •  Mat
  •  Godis
OK, så det är uppenbarligen inga som helst problem, och jag har svårt att se det som särskilt kontroversiellt att människor nyttjar sitt fria val till att avstå från att käka kött. Jag menar, sånt har ju förekommit i minst 20-25 år eller nåt.

Nåja, eftersom jag gillar både Angelica samt att laga mat, och att äta tidigare nämnda mat, brukar jag försöka hitta på lite nya grejer i köket. Idag var det dags för en sojafärslimpa! Här följer receptet som jag experimenterade fram:

Sojafärslimpa

  • 125 gram torkad sojafärs, Astrid och Aporna (billigt, gott, nyttigt)
  • 1 dl vatten
  • 4 msk ströbröd
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 75 gram ost (utan löpe, förslagsvis)
  • Japansk soja
  • Kinesisk soja
  • 1-2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 msk grönsaksbuljong i pulverform
  • 1 msk natriumglutamat
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • Ganska mycket Engevita jästflingor, typ en halv deciliter
  • Några grönpepparkorn, om man gillar det. Det gör jag.
      Ugnstemperatur: 225 °C
  1. Koka upp ca en liter vatten tillsammans med buljongtärningarna och sojafärsen. Rör om då och då, koka i typ en kvart, tills färsen är mjuk.
  2. Fräs under tiden löken på låg värme i lite smör och lite olja. Hacka den först, såklart. 
  3. Blanda ströbrödet, potatismjölet och vattnet i en stor skål. Låt svälla i ca 10 minuter.
  4. Blanda ner äggen, sojasåsen, alla kryddor (inklusive buljongpulvret) och löken i ströbrödsgeggan.
  5. Häll den kokta sojafärsen i en sil och pressa ur vattnet så gott det går.
  6. Tillsätt färsen till geggan, blanda om ordentligt.
  7. Smörj en form och forma sojasmeten till en limpa. På formen alltså.
  8. Gör en fåra i limpan, fyll med ost. Burkchampinjoner hade varit gott också, men jag glömde köpa dessa. En annan gång. Slut fåran! 
  9. Pensla limpan med lite olja, eller spraya den med smör- och rapsolja i sprayform. Mycket behändigt. 
  10. Pensla till sist limpan med kinesisk soja så att den blir svart och fin. 
  11. Skjutsa in limpan i mitten av ugnen och grädda den i ca 10 minuter tills den börjar lukta trevligt och gott. Sänk då ugnstemperaturen till 175 °C och ställ eventuellt limpan i botten av ugnen så att den inte blir bränd. 
  12. Bli lite irriterad på att katten skriker utan giltigt skäl.
  13. Vänta tills limpan är färdig (30 minuter kanske?). Använd syn- och luktorgan för att bedöma.

Gräddsås
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk svart vinbärsgelé 
  • Kinesisk soja
  • Grönsaksbuljong
  • Redning
  1. Gör såsen.
Servera läckerheten med lingonsylt, kokt potatis, och varför inte lite inlagd gurka eller cornichoner?

Bildbevis från tillagningen, osv:

Kokt sojafärs


Så kallade smakförstärkare

Limpa

I see a limpa and I want it painted bla-ack

Se så fin! Nygräddad!

Husmanskost. Gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar